POLITIK #COVID-19: Otak PH penuh tahi politik, bukan salah...

[Video] #COVID-19: Otak PH penuh tahi politik, bukan salah tabligh

-

Yang kata kalau PH memerintah maka COVID-19 takkan separah ni otak letak kat punggung

Tahu ke tidak pada 11 Februari 2020, WHO melalui Dr Takeshi Kasai (Pengarah Region Pasifik Barat) telah beri amaran agar Malaysia bersedia dengan ancaman virus ini termasuk cadangan agar dielakkan segera sebarang himpunan awam?. [1]

Apa yang menteri kamu komen masa itu? Menteri kamu kata kenyataan ini boleh membimbangkan rakyat dan Malaysia tak sampai lagi ke tahap serius. Akhirnya berlakulah mass gathering Ijtimak Tabligh pada hujung Februari yang menjadi punca peningkatan mendadak COVID-19

Ini bukan salah tabligh. Macammana tabligh nak batalkan himpunan kalau tiada apa-apa amaran daripada kerajaan?

Tolong faham bahawa apa yang berlaku adalah di luar kawalan semua pihak. Setiap pemimpin hanya boleh membuat keputusan berdasarkan apa yang dia tahu hari ini dan bukannya apa yang dia akan tahu bulan depan.

Sebab itu tak guna salahkan sesiapa. Tapi kalau jenis politik otak letak kat punggung ni tak ada masalah sangat aku nak tibai

Kita tak masuk cerita lagi kebodohan kerajaan nak tamat kontrak Pharmaniaga akhir tahun lepas yang berpotensi menyebabkan shortage dalam perbekalan ubat-ubatan hospital kerajaan. Kita tak kira lagi ada ahli politik duk percaya jaminan Tedros (DG WHO) sampai tak setuju halang kemasukan pelancong China.

Padahal Tedros tu pro-China. Dapat jadi DG pun sebab China lobi.

Baru tahu kan?

Memanglah baru tahu. Dah otak penuh tahi politik letak kat punggung


Oleh: Abdul Rahim Hilmi

Rujukan:

[1] https://malaysia.news.yahoo.com/advises-malaysia-prepare-wider-coronavirus-040211785.html

Berita terkini

38 lagi warga STIAS disahkan positif COVID-19

SEREMBAN -- Sekolah Tinggi Islam As Sofa (STIAS) Senawang hari ini mengesahkan 38 lagi warganya membabitkan tiga kakitangan dan...

PKPB di Selangor mungkin disambung jika kes terus naik, kata Hisham

Kementerian Kesihatan mungkin mencadangkan perintah kawalan pergerakan bersyarat di Selangor dilanjutkan, jika kes Covid-19 di negeri itu terus meningkat,...

Ingkar kuarantin balik Sabah, polis panggil MB Selangor

Polis akan memanggil Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari ke Bukit Aman dalam tempoh terdekat, bagi memberi keterangan...

Covid-19: Lapan kluster baharu dikesan, jumlah keseluruhan 96

Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan lapan lagi kluster baharu, menjadikan kluster aktif Covid-19 di negara ini kini berjumlah 96. Ketua Pengarah...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di sini, semalam. Ketua Polis Daerah Taiping,...

‘Raja’ Macau Scam Goh Leong Yeong lolos panjat pagar SPRM diburu polis

Bukit Aman sedang memburu dalang utama atau ‘Raja’ Macau Scam yang melarikan diri dengan memanjat pintu pagar belakang ibu...

Popular

Anggota Narkotik Ditempatkan Di Semua SJR Bendung Aktiviti Dadah

Anggota Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Polis Diraja Malaysia (JSJN)...

“Bantuan Satu Budaya ” UMNO Sabah Kecewa Kenyataan Shafie Apdal

Alasan keras yang dilemparkan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri...